پاکسازی کبد با دمنوش

کبد یکی از مهم‌ترین و سخت‌کوش‌ترین اندام‌های درونی بدن است که متأسفانه به دلیل تغییر سبک زندگی و استفاده از مواد غذایی نه‌چندان سالم و فرآوری شده، کم‌تحرکی، مصرف بیش‌ازاندازه شکر و الکل، استفاده از شوینده‌های شیمیایی، استعمال دخانیات و استفاده از مواد آرایشی و بهداشتی شیمیایی، بیش‌ازپیش در معرض خطر قرار گرفته است.

یک کبد آلوده و ناسالم، نشانه‌هایی را بروز می‌دهد که وجود آکنه روی سطح پوست، خستگی دائمی، تغییرات سطح قند خون، کمردرد بدون دلیل و پوست خشک از آن جمله‌اند. هرچند وجود چنین علائمی الزاماً به معنی آلودگی کبدی نیست، اما توصیه می‌شود در صورت مشاهده آن‌ها، حتماً توجه بیشتری به سلامت کبد خود داشته باشید.

کبد در بدن انسان وظایف مختلفی را بر عهده دارد که عبارت‌اند از:

• مدیریت سطح قند خون
  • تولید، تصفیه، ترکیب و تجزیه انواع هورمون‌ها
  • تولید صفرا برای تجزیه چربی‌ها و درنتیجه فراهم کردن امکان جذب ویتامین‌های محلول در چربی
  • سوخت‌وساز الکل و داروها
  • تولید و ترشح پروتئین‌های پلاسمای خون که برای انعقاد و جلوگیری از خون‌ریزی کاربرد دارند
  • حفظ تعادل الکترولیت‌های بدن
  • تصفیه 1.4 لیتر خون در هر دقیقه

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، کبد نسبت به اکثر اندام‌های بدن وظایف بیشتری را بر عهده دارد و به همین خاطر، مراقبت از آن در حفظ سلامت عمومی و پیشگیری از بروز نارسایی‌های مختلف الزامی است.

دراین‌بین اصلاح سبک زندگی و تغییر عادات غذایی برای بسیاری از افراد اگر نگوییم ممکن نیست، حداقل بسیار دشوار است و اکثراً چنین افرادی ترجیح می‌دهند با یک تغییر کوچک علاوه بر حفظ روند معمول زندگی، سلامتی خود را هم تضمین کنند.

برای دستیابی به این هدف، استفاده از یک دمنوش ترکیبی گیاهی و ارگانیک بسیار مفید خواهد بود چراکه نه‌تنها عوارض داروها و مکمل‌های شیمیایی را ندارد، بلکه با تلفیق خواص مؤثر چند گیاه طبیعی، به سلامتی کبد کمک کرده و موجب پاک‌سازی آن می‌شود.

در همین راستا شرکت تیمن با اتکا به دانش و تجربه واحد تحقیق و توسعه خود، دمنوش پاک‌کننده کبد را تولید کرده که با 13 گیاه مختلف، ترکیبی کاملاً طبیعی و مؤثر را برای پاک‌سازی کبد ارائه می‌کند.

دمنوش پاک‌کننده کبد تیمن از رازیانه، ریواس، دارچین، هل، زنجبیل، پوست پرتقال، شیرین‌بیان، جعفری، کاکل ذرت، فلفل سیاه، گل ختمی، استویا و چای سبز تهیه شده و بدون افزودنی‌های شیمیایی، جزئی از یک برنامه غذایی روزمره و سالم است.

محصول جدید شرکت تیمن به‌منظور راحتی هرچه بیشتر مصرف‌کنندگان، به‌صورت تی‌بگ (کیسه‌ای) تولید شده و به‌جز بانوان باردار، کودکان زیر 5 سال و افرادی که به گیاهان دارویی حساسیت دارند، برای تمامی گروه‌های سنی و جنسیت‌ها قابل‌استفاده است.

در ادامه به‌صورت اجمالی خواص هر یک از ترکیبات دمنوش پاک‌کننده کبد تیمن را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

رازیانه

گیاه رازیانه مانند بسیاری از همگونه‌های خود، حاوی مواد مغذی متنوعی است که روتین، کوئرستین و کائمفرول از مهم‌ترین آن‌ها بوده و خواص آنتی‌اکسیدان را برای این گیاه به ارمغان می‌آورند.

اما شاید مؤثرترین ماده موجود در رازیانه، آنتول باشد که با خاصیت ضدالتهابی خود، جلوی فعالیت پروتئین مضر NF-kappaB را گرفته و در کنار ویتامین C و فیبر بالای موجود در رازیانه، به حفظ سلامت کبد و حذف رادیکال‌های آزاد کمک می‌کند.

ریواس

ریواس که از دوران باستان به‌عنوان یک گیاه دارویی در طب سنتی مورداستفاده قرار می‌گرفته است، از گیاهان بومی ایران است و با فیبر و آنتی‌اکسیدان بالا، وجود ویتامین‌های C و K، کلسیم و پتاسیم، ارزش غذایی بالایی دارد.

بر اساس نتایج پژوهشی که در سال 2014 توسط محققان دانشگاه لوون بلژیک (قدیمی‌ترین دانشگاه این کشور) انجام شد، مشخص شد که مصرف عصاره ریواس در کاهش التهابات کبدی مؤثر بوده و تا حد زیادی به پاک‌سازی کبد کمک می‌کند.

طی این پژوهش دانشمندان در رژیم غذایی گروهی از موش‌های آزمایشگاهی از عصاره ریواس استفاده کردند که درنهایت مشخص شد این گروه از موش‌ها نسبت به هم نوعانی که از عصاره ریواس بهره‌مند نبودند، در برابر ابتلا به کبد چرب مقاومت بیشتری داشته‌اند.

دارچین

دارچین ازجمله ادویه‌هایی است که خواص دارویی زیادی برای آن برشمرده شده که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، تنظیم قند خون و کلسترول بدن است. ازاین‌رو می‌توان دارچین را دوست کبد دانست که با کمک به فرآیند کنترل قند خون، از فشار کاری کبد کم می‌کند.

هل

هل به‌عنوان یک ادویه تند و خنک، نخستین بار از هندوستان به سایر نقاط جهان رفت و هم‌اکنون به دلیل خواص درمانی مختلف، در مواد غذایی متنوعی مورداستفاده قرار می‌گیرد. اما در کنار تمام خواص مفید، هل تأثیر به سزایی روی کاهش سطح آنزیم‌ها، تری گلیسیرید و کلسترول انباشته در کبد داشته و با جلوگیری از افزایش حجم و وزن کبد، از ابتلا به کبد چرب پیشگیری می‌کند.

زنجبیل

کبد چرب غیرالکلی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن در دنیاست که اغلب به دلیل اضافه‌وزن و کاهش تولید انسولین بروز می‌کند. یکی از مواد طبیعی که در رفع اختلال مذکور تأثیر خود را به اثبات رسانده، زنجبیل است که به‌صورت سنتی در طب گیاهی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

بر اساس نتایج پژوهشی که توسط محققین ایرانی دانشگاه‌های شهید بهشتی، دانشگاه تهران و دانشگاه بقیة‌الله در سال 2016 انجام شد، گنجاندن زنجبیل در رژیم غذایی روزانه می‌تواند به کاهش سطح آلانین آمینوترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانس پپتیداز و سیتوکین التهاب زا کمک کند که این امر موجب کاهش علائم کبد چرب غیرالکلی در افراد مبتلا و همچنین پیشگیری از بروز آن در افراد سالم خواهد شد.

پوست پرتقال

پوست پرتقال علاوه بر عطر دل‌انگیز و دلپذیر کردن طعم دمنوش، سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد مؤثره ضدالتهاب است و عصاره آن می‌تواند به باز توانی و فعال‌سازی گلبول‌های سفید کمک کند. پوست پرتقال همچنین با کنترل سطح سیتوکین التهاب زا در کبد، در پاک‌سازی آن بسیار مؤثر است.

شیرین‌بیان

زمانی که کبد تحت فشار است، با ترشح آنزیم‌های مختلف تلاش می‌کند مواد تجزیه نشده اضافی (مانند شکر و چربی) را شکسته و تعادل را حفظ کندو در چنین شرایطی اگر مقدار مواد بیشتر از حد معین کبد (توان پاسخگویی) باشد، آنزیم‌ها نیز بیش‌ازاندازه ترشح می‌شوند و بخشی از آن‌ها در کبد انباشته خواهد شد که در بلندمدت، موجب بروز آسیب جدی در بافت کبد می‌شود.

استفاده از گیاه شیرین‌بیان یا عصاره آن در رژیم غذایی روزمره، نه‌تنها از انباشت آنزیم‌های اضافی در کبد جلوگیری می‌کند، بلکه برای افرادی که پیش از مصرف شیرین‌بیان اهمیت زیادی به سلامت کبد خود نمی‌دادند نیز کاربردی بوده و با پاک‌سازی این عضو از آنزیم‌های انباشته، سلامتی کبد را ارتقا خواهد داد.

جعفری

گیاه جعفری منبع غنی ویتامین‌های A، B، C و K بوده و حاوی مقادیر زیادی آهن و پتاسیم است. جعفری همچنین یک ادرارآور طبیعی است و به دفع سریع‌تر مواد زائد کمک می‌کند. علاوه بر آب، جعفری در زمینه کنترل قند خون نیز مؤثر بوده و با خواص ضدالتهابی خود، از کبد محافظت می‌کند. این گیاه در ضمن نقش مهمی در جلوگیری از تأثیرات مخرب دیابت روی کبد ایفا می‌کند.

کاکل ذرت

کاکل ذرت با دارا بودن انواع مواد مغذی همچون پروتئین‌ها، ویتامین‌ها، مواد معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، و سدیم، به صورت سنتی در طب گیاهی مورد استفاده قرار گرفته و ارزش غذایی بالایی دارد.

جالب است بدانید که چای کاکل ذرت به تنهایی به عنوان یک نوشیدنی پاک‌کننده بدن از سموم مورد استفاده قرار می‌گیرد و به عنوان دارویی برای مبارزه با یرقان و کنترل تولید هورمون در کبد کاربرد دارد.

فلفل سیاه

فلفل سیاه حاوی ماده مؤثره کپسایسین بوده که طبق بیانیه کنگره جهانی کبد در سال 2015، در پیشگیری از آسیب‌های کبدی و بهبود آن‌ها تأثیر به سزایی دارد. ماده مذکور همچنین از بروز زخم کبد جلوگیری کرده و در صورت مصرف مداوم، در کاهش ریسک فیبروز کبد هم مؤثر است.

گل ختمی

تأثیرات مثبت مصرف گل ختمی در بهبود فعالیت دستگاه گوارش بدن از دیرباز مورد توجه متخصصان طب گیاهی بوده و در برخی از فرهنگ‌های کهن نیز دم‌کرده این گیاه برای درمان سرفه و گلودرد مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

اما یکی از کاربردهای دارویی گل ختمی که معمولاً کمتر مورد توجه قرار گرفته، تأثیرات ضدالتهابی آن به خصوص در کبد است که حتی در بعضی مواقع، برای کنترل تومورهای خوش‌خیم نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

استویا

چند سالی است که گیاه استویا به عنوان یک شیرین‌کننده طبیعی جایگزین شکر در سطح دنیا مطرح شده و بدون تأثیرات مخرب شکر سفید روی سلامتی و قند خون، طعم شیرین موردنیاز در مواد غذایی مختلف را تأمین می‌کند.

گیاه استویا با کاهش فشار وارده بر کبد، به صورت بالفعل در حفظ سلامتی آن مؤثر بوده و با کاهش فشارخون و بالا بردن تحمل گلوکز بدن، خصوصاً برای بیماران مبتلا به کبد چرب مفید خواهد بود.

چای سبز

در زمینه منافع چای سبز برای بدن تاکنون مقالات و مطالب پرشماری نوشته شده که در تمامی آن‌ها، وجود آنتی‌اکسیدان‌های گروه کاتچین در چای سبز به عنوان یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های این نوشیدنی مورد اشاره قرار گرفته است.

این آنتی‌اکسیدان‌ها با محافظت از کبد در مقابل سموم مختلف، الکل و رادیکال‌های آزاد، نقش اساسی در حفظ سلامت کبد داشته و تحقیقات جدید هم نشان می‌دهند که مصرف روزانه چای سبز، در تخلیه کبد از چربی‌های اضافه مؤثر خواهد بود.

***

همان‌طور که مطالعه کردید، محتویات دمنوش پاک‌سازی کبد تیمن هرکدام به تنهایی در حفظ سلامت این عضو حیاتی مؤثر هستند و ترکیب آن‌ها در قالب یک نوشیدنی گرم، سلامت کبد را در بلندمدت تضمین خواهد کرد.