آنچه در این مطلب آمده است:
معرفی انواع چای سیاه ایرانی: قلم، شکسته، باروتی و خاکه
در این مقاله به بررسی انواع چای سیاه ایرانی که به چهار گروه اصلی تقسیم میشود، میپردازیم: چای قلم، چای شکسته، چای باروتی و چای خاکه.
چای سیاه ایرانی چیست؟
چای سیاه، که از این پس به سادگی “چای” نامیده میشود، فرآوردهای است که تنها از جوانهها، برگها و ساقههای ترد و جوان بوته چای تهیه میشود. این فرآیند شامل پلاس، مالش، تخمیر و خشک کردن است.
گیاه چای
گیاه چای با نام علمی Camellia sinensis (Linnaeus) از جنس کاملیا و خانواده Theaceae است. این گیاه در شرایط طبیعی میتواند به ارتفاع 9 تا 15 متر برسد، اما گونههای کشت شده آن در حین بهرهبرداری معمولاً 55 تا 85 سانتیمتر ارتفاع دارند. گیاه چای بر اساس ویژگیهای رشد و اندازه برگ به سه دسته تقسیم میشود:
- چای چینی (Camellia Sinensis): دارای رشد کند و برگهای کوچک، باریک و سبز تیره، سازگار با شرایط آب و هوای سرد.
- چای آسامی (Camellia Sinensis): دارای رشد سریع و برگهای پهن و بزرگ، سازگار با شرایط آب و هوای گرم.
- زیرگونه چای کامبوجی: ویژگیهایی بین چای چینی و آسامی دارد.
برگ سبز مناسب چای سازی
برگهای مناسب چای سازی شامل جوانه پایانی، برگهای لطیف و ساقه نرم و آبدار بوته چای هستند که برای فرآیند چای سازی ایدهآلاند.
انواع چای سیاه ایرانی
چای سیاه ایرانی به چهار دسته اصلی تقسیم میشود: قلم، شکسته، باروتی و خاکه. در ادامه به بررسی هر یک از این انواع میپردازیم.
1. چای قلم
چای قلم از برگهایی تهیه میشود که در طی عملیات مالش کاملاً پیچیده شده و از توری نمره 10 عبور نمیکنند. این نوع چای به سه دسته تقسیم میشود:
- چای قلم ممتاز زرین (TGFOP): برگهایی که کاملاً پیچیده و از توری نمره 10 عبور نمیکنند.
- چای قلم ممتاز (FOP): برگهای مشکی نسبتاً پیچیده و نازک، تهیه شده از برگهای اول و دوم.
- چای قلم (OP): برگهای مشکی با پیچیدگی کم و ضخیم، تهیه شده از برگهای دوم و سوم.
2. چای شکسته
چای شکسته از برگهایی با اندازه متوسط تهیه میشود که از توریهای نمره 10 و 12 عبور میکنند ولی از توری نمره 14 عبور نمیکنند. این نوع چای به سه دسته تقسیم میشود:
- چای شکسته ممتاز زرین (TGFBOP): برگهای غنچه و برگ اول و دوم با رنگ مشکی و پیچیده.
- چای شکسته ممتاز (FBOP): اجزای مختلف برگهای لطیف با رنگ مشکی مایل به خاکستری.
- چای شکسته (BOP): برگهای بنجی، دو برگ و تک برگ با رنگ مشکی و مشکی مایل به خاکستری.
3. چای باروتی
چای باروتی از برگهای خرد و ریز تهیه میشود که از توری نمره 14 و 18 عبور میکنند ولی از توری نمره 20 عبور نمیکنند. این نوع چای به چهار دسته تقسیم میشود:
- چای باروتی ممتاز زرین (TGOF): برگهای اول و غنچه با رنگ مشکی دانهدار و تک زر.
- چای باروتی ممتاز (FBOPF): اجزای مختلف برگهای لطیف و غنچهدار با رنگ مشکی مایل به خاکستری.
- چای باروتی (BPF): برگهای لطیف، غنچهدار، بنجی، تک برگ و دو برگ با رنگ مشکی مایل به خاکستری.
- گل باروتی (PF): چای زیر غربالی با نمره 20 و رو غربالی با نمره 30*40.
4. خاک چای
خاک چای از برگهای ریزتر تهیه میشود که از توری با سایز 30*40 عبور میکنند. این نوع چای به دو دسته تقسیم میشود:
- خاک چای درجه یک (PD ONE): برگهای لطیف و غنچهدار با رنگ مشکی.
- خاک چای درجه دو (PD TWO): برگهای خرد شده در طی عملیات طبقهبندی با رنگ مشکی و مایل به خاکستری.
این مقاله اطلاعات جامعی در خصوص انواع چای سیاه ایرانی ارائه میدهد و به شما در انتخاب بهترین و مناسبترین نوع چای کمک میکند. برای خرید انواع چای ایرانی اصل و مرغوب که از بهترین و تازهترین محصولات کشاورزان زحمتکش لاهیجان تهیه شده است، روی این لینک کلیک کنید.
همچنین بخوانید:
افسردگی سالمندان و درمان آن با چای سبز
کاشف السلطنه پدر چای ایران
مقاله چای در ایران